petek, 27. november 2009

Dropbox

Tokrat ena tema iz sveta računalništva...

Ko sem se srečal s prvim računalnikom sem podatke v računalnik prenašal tako, da sem jih prepisal... Ja, vzel sem računalniško revijo, v kateri je bil objavljen program v Basicu, ga pretipkal v računalnik in pognal. Ampak to je bilo v časih, ko je imel računalnik 1KB pomnilnika, ki ga je bilo mogoče razširiti z dodatnim 16KB modulom.

Od takrat so se stvari precej spremenile. Najprej so prišle kasete, nato 'ta mehke' 5,25", potem 'ta male' 3,5" diskete, ki so jim sledili zapisljivi CD-ji. Večjo "revolucijo" so pred šestimi leti pomenili USB ključki. Prvega sem dobil za uspešen zagovor diplome in je imel kapaciteto 128MB.Naslednjo stopnjo prenosa predstavljajo spletne hrambe podatkov. Odkar sem (pred dobrim letom) preizkusil storitev DropBox ugotavljam, da USB ključek uporabljam vedno manj.

Dropbox je spletna storitev, ki omogoča hranjenje podatkov na strežniku in sinhronizacijo med več računalniki. Za aktivacijo si je potrebno najprej ustvariti račun, nato pa naložiti program za sinhronizacijo iz njihove spletne strani. Med namestitvijo programa je potrebno določiti mapo na disku, ki se samodejno sinhronizira s podatki na strežniku. Program lahko namestimo na več računalnikov in tako imamo vedno na vseh enake podatke.

Lastnosti, ki so mene prepričale za uporabo storitve:
  • brezplačna uporaba (do 2Gb podatkov),
  • varnostna kopija podatkov na strežniku,
  • sinhronizacija podatkov med več računalniki,
  • neopazno delovanje (spremembe se prenesejo samodejno, vsakič ko shranimo katero izmed datotek),
  • hitro delovanje (prenesejo se samo spremembe vsake datoteke),
  • dostop do datotek tudi preko spletnega vmesnika in
  • dostop do starejših verzij datotek.
... poln seznam funkcionalnosti je na voljo na njihovi spletni strani

Zadeva pride še posebej prav pri večjih projektih (npr. pisanje diplomske, magistrske ali doktorske naloge), kjer še prehitro pozabimo na varnostno kopiranje podatkov, poleg tega pa je včasih potrebno dostopati do starejših verzij dokumenta.

Trenutno pri Dropboxu brezplačno ponujajo 2GB prostora za podatke, ki pa ga je možno razširiti proti plačilu ali s pridobivanjem novih uporabnikov. Vsak uporabnik, ki se bo v DropBox prijavil preko te povezave (https://www.dropbox.com/referrals/NTEzNDMxODk) dobi še dodatnih 250Mb prostora, prav toliko prostora z vsakim novim uporabnikom dobim tudi jaz ;)

Skratka, DropBox je storitev, ki je pri meni, v veliki meri nadomestila USB ključek, hkrati pa ponuja varno shranjevanje in prenos podatkov med več računalniki, ki jih pri svojem delu uporabljam. Priporočam!

Kako pa ti prenašaš podatke? Poznaš Dropbox ali podobno storitev? Kakšne so tvoje izkušnje?

1 komentar:

Luka pravi ...

Sam Dropbox uporabljam že skoraj dve leti. Brez kakršnih problemov. Fino je da lahko tudi z različnimi uporabniškimi računi deliš posamezne folderje in na ta način smo povezali celo firmo.

Tudi če kdaj pride do kakega konflikta (dva urejata isto datoteko hkrati) se shranita obe verziji in jih lahko potem primerjaš in shraniš pravo.

V glavnem enkratno, edino kak Gb zastonjskega placa bi se prilegel.

LP L