torek, 2. december 2008

Nutella proti Nutelli

Le kdo ne pozna tega slastnega čokoladnega namaza z lešniki, ki je vsestransko uporaben: za na kruh, palačinke, kekse, ali pa kar tako, z žlico, ko ti "pade cukr" in ni ničesar drugega pri roki.

Pred časom sem pri Hadu bral zapis o 5-kilogramski Nutelli, ki jo je dobil v dar. Med komentarje sem takrat precej samozavestno zapisal, da Nutello vedno kupujem v Italiji, ker je italijanska boljša od tiste, ki je na voljo na domačih trgovskih policah. Pa je res boljša?



V stilu oddaje Mythbusters na Discovery Channel sem se lotil projekta, da bi zadevo preveril. Najprej je bilo potrebno dobiti dva vzorčna primerka.



Prvi primerek:
- kupljen v Intersparu - BTC - CityPark v Ljubljani
- datum nakupa: 6.11.2008
- cena 2,50 eur
- proizvajalec: Ferrero Polska Sp. z o.o., Varšava Poljska
- rok uporabe: 27.8.2009

Drugi primerek:
- kupljen v Gorici v Italiji - trgovina Famila
- datum nakupa: 15.11.2008
- cena 2,10 eur
- proizvajalec: Ferrero S.p.A - S.Angelo dei Lombardia (AV), Italia
- rok uporabe: 29.9.2009

Ne glede na nadaljnje rezultate je italijanska Nutella (400g) cenejša. Vsaj v tem primeru.





Oba vzorca sta nekaj tednov počivala v omari, da sta se aklimatizirala na sobno temperaturo.



Ko sem oba kozarca odprl med nisem njima opazil razlik v barvi ali gostoti namaza.



Sledil je test okusa, ki sta ga opravila dva neodvisna, profesionalna degustatorja z dolgoletnimi izkušnjami ;)



Test je bil sestavljen iz dveh delov. Prvi del je obsegal testiranje namaza iz žličke. Degustator je dobil 3 žličke namaza od katerih sta bili 2 iz enega kozarca, ena pa iz drugega. Degustator seveda ni vedel iz katerega kozarca je bila Nutella. Drugi del testa je potekal enako, le da je bil tokrat namaz na koščku kruha.



Pri testiranju se ocenjuje dve količini:
  1. Ali degustator pravilo ugotovi, katera dva vzorca sta iz istega kozarca
    Ocena:
    - 1 točka za pravilno ugotovitev,
    - 0 točk za napačno
  2. Preverja se hipoteza, da je uvožena Nutella boljša.
    Ocena:
    - 1 točka za pravilno ugotovitev,
    - 0 točk za napačno,
    - 0,5 točke za delno pravilno



Rezultati testov kažejo, da še zdaleč ni enostavno ugotoviti, katera dva vzorca sta iz istega kozarca (25,0% uspešnost) in kateri vzorec je boljšega okusa. Na podlagi dosedanjih testiranj se hipoteza, da je uvožena Nutella boljša, ni potrdila (37,5%).



Če je kdo še vedno trdno prepričan, da je uvožena Nutella veliko boljša, naj se oglasi pri meni in lahko opravi zahteven a neboleč preizkus. :) V planu je, da se test razširi na širšo skupino degustatorjev. Se kdo javi?

12 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Mogoče se je pa stvar izboljšala. Se spomnim iz študentskih časov, ko sta zamejki nosili italijansko Nutelo, smo tudi delali podobne teste. Naša je bila vidno svetlejša, kot italijanska. Tudi okus je bil čisto drugačen. Sicer pa ja, se javljam pokušalko Nutele ;-)

Anonimni pravi ...

Upam, da se bo na test javila Anita. Mislim, da ima tudi ona fiksno idejo, da je italijanska boljša. Če pride k nam na palačinke, se vedno zmrduje, če imamo poljsko. Me prav zanima, kaj bodo pokazali njeni rezultati.

Anonimni pravi ...

Ne, javim pa tebe, da mi narediš raziskovalni model za magistrsko nalogo, dokler si v filingu :)

Anita pravi ...

Ja ja.. tako kot pravi ata jaz tudi trdim da je boljša ta tuja. Sicer jo kupujem v Müllerju, kjer je cena še ugodnejša (1,89).
Na naših testih smo ugotovili, da ima ta bolj izrazit okus po lešnikih. Njamski, kdaj lahko pridemo na test?

matejmm pravi ...

@Meeya: Tudi ta scenarij je možen, da so dejansko uskladili kvaliteto med različnimi tovarnami po svetu zaradi pritožb.

@s3cMM: Ne glede na to, kaj bo Anita rekla, boš imel ti sedaj "znanstveno podprte" dokaze, da temu ni čisto tako, kot pravi ona.

@mbastudent: Kaj hočeš še več... Saj imaš cel raziskovalni projekt v tem postu. Samo še vključiš v magistrsko in navedeš vir.

@Anita: Ti bi bila super preizkuševalec saj bi najraje videl, da zadevo preizkusi nekdo, ki je prepričan, da je italijanska boljša. Oglasi se, da preverimo!

Tanja pravi ...

Hehehe... premajhen vzorec, da bi bili razultati statistično relevantni. Bo treba nujno ponoviti z večjim vzorcem poizkuševalcev.
Tudi mi smo ponosni lastniki 5kg italijanske Nuttele, ki kljub temu da je skrita v omari skrivnostno izginja... Mogoče bi morala opraviti preizkus ali Nutella hlapi?

matejmm pravi ...

@Tanja: Veš, to je tako kot pri Evroviziji pred leti... sploh ni važno, kaj menijo številni poslušalci... strokovna komisija odloča ;)

Sicer pa ja, ta vikend bom poskusil dodat še kakšne rezultate testov, da bo vzorec bolj relevanten.

Anonimni pravi ...

Hmmm :) Matej predlagam, da test ponoviš ... sam sem še vedno strikten zagovornik tiste "TA PRAVE" je pa res da moraš okušalne brbončice imet kar razvite da razlike zaznaš --- No ja ... predvsem bi lahko test razširil ... namreč v SLO na policah najdeš še tretjo različico - Nemško v Muellerju, ki je spet različna od prejšnjih dveh.

matejmm pravi ...

@Anonimni: Testa sicer nisem ponavljal, sem ga pa že naredil na večjem vzorcu ljudi... tudi na takih, ki so vneto trdili, da je Italijanska Nutela neprimerno boljša. Pa rezultati niso kaj dosti drugačni. Niti 50% "degustatorjev" ni ugotovilo, kateri dve Nutelli sta iz istega kozarca.

Imam pa po novem doma tudi Nutello iz Mullerja, pa še ne vem kako bi jo vključil v raziskavo. Zaenkrat lahko rečem le to, da jaz tudi pri avstrijski ne čutim razlike.

Bom objavil "upgrade" raziskave v kratkem.

Anonimni pravi ...

Matej ... saj ne pravim da je razlika ogromna, tudi ne pravim da je ena izmed njih boljša, to je pač stvar brbončic in trenutnega navdiha ... Moje izkušnje kažejo, da je Italjanska zame "ta prava in edina", z ravno pravim okusom lešnikov in sladkobo, Poljska rahlo slajša, Nemška pa daje močnejši občutek, kot da je bolj podobna temni čokoladi. Predvidevam, da je primarna razlika v lešnikih. Obstaja namreč HUDA razlika v kvaliteti lešnikov (seveda glede na področje - Italjani uporabljajo svoje, Nemci svoje, Poljaki pa svoje --- tudi če uporabljajo iste sestavine verjetno ne uvažajo istih lešnikov).

Pa še namig NuteloLjubcem --- če še niste, poskusite palačinke z nutelo posuto s koščki banane. Njami; No pa še en: tiste, ki zanese v Italijo poskusite čokolado Novi, model Cioccolato Nocciolato Gianduja MLJASK.

Konec koncev je najbolj zanimivo to, da je Italija Sloveniji bližje kot Poljska ... na polici pa je Poljska Nutela - razen v primerih SPECIAL EDITION (*!%& pa Centralna Evropa).

Še zadnja misel: A ste kdaj poskusili razliko med Italjansko in Poljsko DUPLO? Zadevo se da razširiti na skoraj vse Ferrero produkte.

Anonimni pravi ...

Oooo, jst se pa spomnim, ko sem bila v Grčiji, sem vsak dan (kakopak ;-) jedla une 7days rogljičke s čokolado (od Chipite - grška firma) ... se spomnim, da sem si takrat mislila, da kako to, da nisem vedela, da so tako dobri ... Pridem v Slo, prva stvar, ki sem si jo kupila, so bili seveda 7days "slovenski" rogljički ... bljk ... od takrat jih nisem več jedla. Kak nateg!!!

matejmm pravi ...

@Meeya, @Anonimni: Glede na opravljen Nutellin test mislim, da 95% razlike nastane glavi - pa s tem ne mislim čutil v ustih ;)