ponedeljek, 5. maj 2008

Florida 9. dan

Kennedy Space Center 1/2 (12. marec 2008)
Po nekaj napornih dneh, sva si končno privoščila malce daljši spanec v (vsaj meni) najbolj prijetni sobi na najini poti. Skozi okno pogled na zabaviščni park in dostop do interneta... kaj si človek še lahko zaželi :)



Po zajtrku (ostanki včerajšnje pizze) sva se odpravila proti Space Coast - tokrat na ogled Kennedy Space Centra.






Ker sva bila že pozna, sva se z avtobusom takoj odpravila na voden ogled po Merrit Island. Prva postaja je bil razgledni stolp, ki je le 2km oddaljen od izstrelitvene ploščadi iz katere so pred dvema dnevoma izstrelili Space Shuttle Endavour.


Pogled na izstrelitveno ploščad iz razglednega stolpa.


Eden izmed treh glavnih motorjev Space Shuttla.


Pot do naslednje postaje nas je vodila mimo največje zgradbe daleč naokoli - VAB (Vehicle Assembly Building), kjer so nekoč sestavljali rakete Apollo pred izstrelitvami proti luni, danes pa v notranjosti sestavljajo raketoplane. Zastava na stavbi naj bi bila največja ameriška zastava, velika pa je toliko kot celo igrišče za košarko.


Apollo/Saturn V center v katerem je vse posvečeno zgodovini poletov proti luni.


Šele v živo dobi človek občutek, kako velike so rakete in kako malo prostora je namenjeno človeški posadki.


Pogled proti izstrelitveni ploščadi iz tribun, od kjer spremljajo odhode v vesolje družinski člani astronavtov in VIP osebnosti.




Zadnja postaja na "bus tour" je bila stavba, kjer pripravljajo za izstrelitev komponente za izgradnjo mednarodne vesoljske postaje - ISS.


Notranjost modulov ISS ni nič kaj prostorna.




Maketa raketoplana v naravni velikosti.


Pilotska kabina.


Tovorni prostor.


Termični ščit, katerega napaka je bila kriva za nesrečo raketoplana Columbija.


Nekajtosnka granitna krogla, ki lebdi na vodi.

Proti koncu dneva sva ugotovila, da si še zdaleč nisva uspela ogledati vsega, kar sva želela. Odpravila sva se do bližnjega mesta, kjer sva prenočila, naslednji dan pa se še enkrat vrnila v KSC. Vstopnica velja 2 dni.

Ni komentarjev: