sreda, 5. september 2007

Table top studio (#2)

2. POSTAVITEV STUDIA

Nadaljujemo z izdelavo namiznega studia, o katerem sem pisal pred nekaj dnevi. Predvidevam, da ste v tehničnih trgovinah našli vse potrebno in se lahko lotimo samega postavljanja.

Lightbox setup #01


Lightbox setup #02

a) Razrez cevi
Najprej je potrebno plastične cevi razrezati na ustrezne dolžine, ki so navedene v prejšnjem članku. Naj še enkrat omenim, da lahko dolžine prilagodite svojim potrebam.

Pri spreminjanju dimenzij pridejo prav tudi PVC spojke, ki jih prodajajo zraven plastičnih cevi in so namenjene njihovemu združevanju. Z uporabo teh spojk in krajših kosov cevi lahko enostavno povečate studio za fotografiranje večjih objektov.

Lightbox setup #03

b) Sestavljanje konstrukcije
Cevi ustreznih dimenzij označite in združite v celoto po načrtu. Sam imam določene elemente že vnaprej sestavljene in sem jih zato kar zlepil skupaj. Dovolj je kapljica lepila v bakreni element. Sicer pa zadošča tudi košček lepilnega traku na spoju in stvar stoji skupaj. Sama konstrukcija ni zelo stabilna, vendar pa tudi ni potrebe po tem.

Lightbox setup #04


Lightbox setup #05

c) Pritrditev ozadja
Ozadje za fotografiranje (npr. šeleshamer papir) pritrdite z nekaj koščki lepilnega traku na zadnjo letvico z oznako A. (glej sliko) Sprednji del papirja prilepite na mizo in s tem oblikujte krivuljo prehoda med podlago (tla) in ozadjem.

Za ozadje lahko uporabite tudi profesionalno plastično foljo, ki jo kupite preko spleta v Photo Centru Cumulus. Na voljo je matirana ali gloss izvedba. Cena za eno ozadje je 23,50€+poštnina (2,88€). Če boste za ozadje uporabili to folijo je potrebno prilagoditi dimenzije palic, saj je večja od navadnega šeleshamer papirja.

Lightbox setup #06

d) Priprava razpršilne folije
Da dosežemo razpršeno svetlobo je potrebno konstrukcijo prekriti z belo folijo. Odvisno od moči in želenega mehčanja svetlobe odrežemo ustrezno število kosov. Sam uporabljam tri sloje dimenzije 1,6m x 3,5m.

Konstrukcijo prekrijete s folijo tako, da je tudi sprednja stran pokrita. Odprtino za fotoaparat naredite s pomočjo daljših tankih palic ali z uporabo ščipalk za perilo. Pri fotografiranju odsevnih predmetov (kovine, steklo) je potrebno studio čimbolj zapreti in pustiti čim manjšo odprtino za objektiv. Tudi v notranjosti poskrbite, da bo vidnih čimmanj motečih elementov. Folijo poravnajte do roba papirja.

Lightbox setup #07


Lightbox setup #08


Lightbox setup #09

e) Postavitev luči
Za osvetlitev uporabljam 3 halogenske reflektorje 500W na stojalih, ki sem jim odstranil zaščitno mrežo (zaradi senc). Odvisno od prostora in želenega efekta na fotografiji jih razporedite okoli studia. Največkrat uporabljam postavitev pri kateri imam 2 reflektorja levo in desno spredaj, s tretjim pa osvetlim sceno od zadaj, iz vrha, bolj od daleč.

OPOZORILO!!! Reflektorji se med delovanjem močno segrejejo! Bodite pozorni na razdaljo med njimi in folijo. Če je folija predolgo izpostavljena reflektorjem lahko pride do požara.

Lightbox setup #10


Lightbox setup #11

... se nadaljuje!

Naslednjič pa še nekaj nasvetov za fotografiranje v namiznem studiu.

Ni komentarjev: